Batterier är en viktig komponent för utvecklingen
av morgondagens fastigheter. Vi hjälper fastighetsägare
med investering i en första batterilösning, där delade
erfarenheter och insikter med andra fastighetsägare
ger lönsam kunskap för framtida batteriprojekt.
Läs mer om pilotprojektet nedan!
Artikel
Bild: Ökad egenanvändning av solel höjer lönsamheten, inte minst för solcellsanläggningar på flerfamiljhus.
Underlätta ökad egenanvändning av solel
Uppdaterad 4 augusti 2024 | Skapad 26 april 2021
© Artikel skriven av Ulf Wengeler
Ämne: Förnybar elproduktion | Solceller | Fördelar för fastigheter
Vi befinner oss i en omfattande utbyggnad av solcellsanläggningar i Sverige – både på tak och på mark. Solcellsmarknaden har också vuxit kraftigt under flera år och nu börjar batterimarknaden att ta fart. Potentialen att utnyttja solenergi i Sverige är mycket stor, och har goda förutsättningar att utgöra ett betydande bidrag till den nationella elmixen. En ökad egenanvändning av solel motverkar även problem som är relaterade till den förnybara energins varierande elproduktion, t ex att elnätet kan överbelastas.
Stort intresse för egenproduktion av solel Intresset för att egenproducera el med solceller, både bland privatpersoner och fastighetsägare, har ökat betydligt. Visserligen har investeringsstödet successivt reducerats, och avskaffas helt under år 2021. Det kompenseras av att priset på solpaneler sjunkit kraftigt de senaste åren. För privatpersoner finns numera ett grönt ROT-avdrag på knappt 20 procent av den totala investeringen i solceller, inklusive arbetskostnad, som dras direkt från fakturan vid köptillfället.
Maximerad egenanvändning av solel höjer lönsamheten Det finns också andra ekonomiska incitament, som innebär möjligheter till ännu bättre avkastning från solcellsanläggningar och solcellsbatterier. Det gäller framförallt att öka egenanvändningen av solel, inte minst för större solcellsanläggningar, men även för mindre anläggningar, t ex solceller på taken till flerfamiljshus och större bostadsfastigheter. Efterfrågan på ökad kunskap finns inom branschen och även bland potentiella solcellsköpare.
Ett annat sätt att öka lönsamheten för solcellsanläggningen är uppkoppling av solcellsbatteriet till elnätet för att stötta vid effektbrist. En typisk solcellsanläggning med anslutning till solcellsbatteri ger en payoff-tid på ca 8 - 12 år. För ett nätanslutet batteri är payoff-tiden ca 3 - 5 år.
Där behöver upplysningar om nya produkter och tjänster, som underlättar en kostnadseffektiv ökad egenanvändning av solel, påskyndas och effektiviseras så att de når ut bredare till målgruppen. Läs mer om vårt pilotprojekt för batterier.
Lägre värde för överskottselen från solceller På flerbostadshus kan solceller ofta installeras kostnadseffektivt, men precis som för villor och småhus uppstår vanligen ett betydande överskott av el under soliga dagar. Detta försämrar lönsamheten eftersom ersättningen vid försäljning av solproducerad överskottsel är betydligt lägre än de insparade kostnaderna för den nätel som annars måste köpas från elhandelsbolaget.
Skattereduktion för överskottsel År 2015 infördes ett statligt stödsystem med skattereduktion för överskottsel från solcellsanläggningar, anpassat för småhus och mindre bostadsrättsföreningar, men som inte kunde användas för stora flerbostadshus och inte heller för bostads- och fastighetsbolag.
Numera finns grönt skatteavdrag för solceller, solcellsbatteri och elbilsladdare, som kan användas vid installation hos småhus- och villaägare:
Avdraget görs av installatören direkt på fakturan.
Läs hela artikeln här!
Rekommenderade partners
Fortsättning av artikel
Solceller skall fungera för alla typer av fastigheter Fortfarande finns ett behov att hitta vägar runt problematiken kring överskottselen. I första hand handlar det om att dimensionera solcellsanläggningar, så att de matchar elbehovet i fastigheten, framförallt elprofilen betraktat ur ett tidsperspektiv per dygn. Det är ju mindre lönsamt om solelen produceras under tider på dygnet när elanvändningen i fastigheten är låg. I andra hand handlar det om att genom administrativa åtgärder eller regeländringar gynna solelproduktionen på alla typer av fastigheter, förutsatt att taken har rätt förutsättningar för solelproduktion. I tredje hand finns incitamentet att ansluta batterier i fastigheter till att stötta elnätet vid situationer av effektbrist.
Metoder för ökad lönsamhet för solceller Det finns åtminstone tre åtgärder som fastighetsägare kan använda för att öka egenanvändningen av solel:
Fler incitament för decentraliserad elproduktion Även från statligt håll finns möjligheter att vidareutveckla förordningar och regelverk kring skattereduktion och nätkoncession:
Det borde vara en självklarhet att alla i Sverige får samma möjlighet att producera förnybar energi till lika ekonomiska villkor, oavsett om det gäller boende i egen villa, flerbostadshus eller kommersiella fastigheter.
Våra rekommendationer På sidan Sol- och EnergiGuiden rekommenderar vi företag och leverantörer som vi anser har kapacitet och kvalitet att bidra till lönsamma solceller, batterilager, elbilsladdning, värmepumpar och andra innovativa och hållbara energisystem till företag och fastighetsbolag. De uppfyller enligt vår bedömning följande kriterier:
Ta del av våra rekommenderade leverantörer här ▸
B L I A K T I V D E L T A G A R E I P I L O T P R O J E K T E T !
Batterier är en viktig komponent i utvecklingen av morgondagens energieffektiva och självförsörjande fastigheter. Vi hjälper fastighetsägare att investera i en första batterilösning inom ramen för pilotprojektet, beskrivet i erbjudandet ovan.
Ta del av aktuell kunskap, samlade erfarenheter och lönsamma framgångsfaktorer, både från oss på SolarVolt och andra deltagande fastighetsägare i pilotprojektet, via schemalagda Teams-möten. Syftet är att förmedla ny kunskap, samla in och dela varandras erfarenheter och insikter – utan att behöva göra om andras misstag!
Pilotprojektet skapar förutsättningar för att ni som fastighetsägare i framtiden skall lyckas med fler och lönsammare energiprojekt i övriga fastighetsbeståndet, där batterier i samspel med solceller och laddinfrastruktur utgör de centrala elementen i framtidens smarta fastigheter.
Läs mer om förutsättningarna att deltaga i
Sol- & EnergiGruppens pilotprojekt!
▾
Vi på SolarVolt har våra lokaler i ett modernt kontorshotell – WeSpace – med all tänkbar service, support och teknik.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev
för ny kunskap, nyheter och artiklar
inom solceller och hållbara energisystem
Kunskapsportalen inom solceller och hållbara energisystem
XVårt nyhetsbrev
XKunskapsportalen inom solceller och hållbara energisystem
X