Sol- och Energiportalen – aktuella nyheter och artiklar
inom solceller och hållbara energisystem
Powered by SolarVolt


Artikel

Solcellsdrivna leksaker för klimatsmarta barn

Bild:  Byggsatser med teman kring förnybar energi ökar miljömedvetenheten hos barn

Solcellsdrivna leksaker för klimatsmarta barn

Skippa batterierna och kör på solkraft med alla de solcellsdrivna leksaker som nätbutikerna erbjuder. Bland exemplen av leksaker som drivs av solenergi finns helikoptrar med snurrande rotorblad, racerbilar som kommer upp i svindlande hastigheter, grodor och gräshoppor som hoppar runt i solen.

Lek med solceller för utveckling av sinnena  De flesta leksaker är byggsatser, som skapar nyfikenhet för naturvetenskap, utvecklar sinne för observation och problemlösning, och sambandet mellan orsak och verkan, befrämjar logiskt tänkande, skapar miljömedvetenhet, ger övning i finmotorik och öga-hand-koordination, samt utvecklar barnens kognitiva färdigheter.

Lekfull pedagogik för ökad ekomedvetenhet hos barn  Byggsatserna ger genom lekfull pedagogik en god förståelse till nästa generation av ekomedvetna människor. Att leksakerna är solcellsdrivna gör ju inte saken sämre – utan helt klart mer klimatsmart. Hellre soldrivet än batteridrivet – som dessutom skapar miljöpåverkande avfall. Dessutom är det ju skönt att behöva slippa byta batterier och försöka komma ihåg att lägga de gamla i batteriholken.


Artikeln fortsätter nedan!


Rekommenderade partners

Företagspartner 1

Företagspartner 2

Företagspartner 3

Företagspartner 4

Företagspartner 5

Företagspartner 6

Företagspartner 7

Företagspartner 8

Företagspartner 9


Fortsättning av artikel

Solcellsdrivet vindkraftverk  Nedan något så ovanligt som ett vindkraftverk som drivs med solceller – mer info här!

Solcellsdrivet vindkraftverk till klimatsmarta barn

Nedan följer leksaker och byggsatser, som främst är avsedda för de yngre barnen.

Solcellsdriven minibil  Världens minsta solcellsdrivna bil som får upp en väldans fart i direkt solljus. När ljuset når solpanelen omvandlar den energin till elektricitet som snurrar igång elmotorn och hjulen. Fascinerande och lärorikt för både små och stora barn – mer info här!

Solhelikopter i trä  Rotorbladen på denna fina helikopter snurrar i solljus! På molniga dagar och vintertid fungerar även starka lampor. Mycket kul och spännande för barnen, passa på att prata solenergi också för extra pedagogik! Funkar även med minst 50 watt halogen spotlampa, men funkar inte med LED eller fluorescerande lampor. Det följer med en adapter som gör att rotorbladen fungerar också till andra byggen av Lego. Storleken på helikoptern är 15 cm. Rekommenderas från 3 år. Solcellshelikoptern är CE-märkt och uppfyller alla svenska lagar och krav enligt leksaksdirektivet. Finns i grön, blå och röd – mer info här! och här!

Lego helikopter med solcell  Helikopter från Lego med solceller! Solcellerna på propellern gör att rotorn snurrar. Perfekt utomhusleksak, men fungerar även under vissa lampor. Kul och lärorikt för barn, både stora och små! Bra sätt att prata energi och solljus. Självklart funkar även rotorbladet på andra legobyggen. Bitarna är av plast. Produkten visar på ett lättförståeligt sätt hur vi kan få energi från solen. Fungerar med minst 50 watt halogen spotlampa, men ej med LED eller fluorescerande lampor – mer info här!

Bygg 6 olika solcellsdrivna fordon  Bygg olika fordon som arbetar med solens energi. Batterihållare ingår så att den också kan användas på kvällen. Detaljerad beskrivning av 6 olika modeller – flygplan, bulldozer, helikopter med en och två propellrar, ånglok och grävmaskin – mer info här!

Soldriven gräshoppa  En soldriven gräshoppa som börjar hoppa och dansa i solljus eller under en stark lampa. Fascinerande, kul och lärorikt – mer info här!

Flera solcellsdrivna robotar i en byggsats  Få 6 möjligheter i 1 byggsats med denna spännande experimentsats för barn. Bygg solcellsdrivna robotar och ge barnen större förståelse för teknik. Kan byggas och tas i sär om och om igen. Bygg ett vindkraftsverk, en båt, en hund, en bil och två typer av flygmaskiner. Använd solceller för att få skapelserna att röra på sig. En solcellsbyggsats som stimulerar både barnens kreativa sida, samtidigt som de lär sig något nytt. Medföljer bruksanvisning med tydliga bilder som gör det lätt att bygga alla modeller – mer info här!

Nätbutik med många finurliga och kul solcellsdrivna leksaker – för alla åldrar  En samling av innovativa och roliga solcellsdrivna leksaker i en och samma nätbutik – mer info här!


Nedan följer leksaker och byggsatser, som främst är avsedda för äldre barn och ungdomar.

Klättrande fyrhjusdriven leksaksbil med solceller  Fyrhjulsdriven leksaksbil som är gjord för att kunna klättra på hinder, t ex trappsteg. Motorn kan drivas av antingen ett AA-batteri eller av solenergi. Energikällan kan ändras med en enkel omkopplare. Motorn driver sedan hjulen via kedjor. Byggsatsen ökar intresset för teknik och mekanik genom att bygga, leka och utforska. Den lär barnen medan de leker, bland annat hur elektricitet och solenergi omvandlas till mekanisk energi, och hur justeringar av bilens chassi kan förändra framkomligheten, bl a genom fyrhjulsdrift, som är gjord för att klara hinder. Denna leksaksbil kanske är första steget till en lovande framtida karriär som mekaniker eller ingenjör – mer info här!

Solsystemet drivet av solen  Bygg ett eget planetarium! En fin modell av solsystemet, som drivs med solenergi via solcell. Byggsatsen kan även drivas med batteri. Komplettera med en stjärnskruvmejsel och ett 1,5 V AAA-batteri. Föräldrar rekommenderas att läsa instruktionerna noggrant innan barnet sätter igång. Lite vägledning kan också behövas – mer info här!

Naturvetenskaplig byggsats – 6 solcellsdrivna modeller  Byggsatsen tillåter upp till 6 olika modeller och svarar på frågan om solceller är små droppar av solsken eller om ljuset faktiskt innehåller energi. Den låter barnet leka sig till förståelse – men också en känsla för energiöverföring – från solljus till rörelseenergi – mer info här!

Med byggsatsen kan en solcellsdriven robot, fluga, fartyg, helikopter, vindkraftverk och propellerdriven båt skapas. Det utvecklar barnets intresse för fysikens lagar och krafter, men ger också utlopp för fantasin och känslan av tid och rum. En massa skoj och utmaningar, samtidigt som det ger naturvetenskapliga insikter.

Solcellsdrivet vildsvin  Ett soldrivet vildsvin i en byggsats som lär barn om solenergi, elmotorer och mekaniska delar. Vildsvinet springer, rör på trynet och viftar med grisknorren, allt med hjälp av kraften från solen. Leksaken har håligheter för att man ska se hur kugghjulen arbetar och driver fram den lilla grisen. Ett roligt sätt lära barn om solenergi och mekanik. Roligt pyssel med solkraft. Detta är ett byggset som kan behöva en hjälpande hand från en vuxen – mer info här!

Bygg 12 solcellsdrivna fordon eller djur  Kombinationen av klassisk konstruktion och ny teknik är spännande. Med detta solcellskit kan 12 olika leksaker byggas ihop, som sedan drivs av solens strålar. Leksakerna är inom kategorierna fordon eller djur. Bland fordonen kanen buggy, en terränggående rover, en grävmaskin eller en gaffeltruck byggas. Bland djuren finns möjligheten att bygga en apa, en krokodil, en elefant, en Tyrannosauros Rex, en Pterosaurus, en struts, en skorpion eller en person som är ute och går med sin hund. Solcellerna driver sedan leksakerna framåt, vilket uppmuntrar till kreativ lek utomhus. En stark halogenlampa fungerar som energikälla på kvällen eller på vintern, när soljuset inte räcker till – mer info här!

Solcellsdriven robot i 14 versioner  Riktigt tufft kit med delar som du kan bygga ihop till en solcellsdriven robot. Det finns fjorton olika robotar att bygga; bland annat i form av en sköldpadda, krabba eller till och med en sjöduglig båt! Allt drivs genom en solcell ovanpå robotens huvud och tack vare den genomskinliga fördelningslådan ser du kugghjulen snurra. I brist på solljus kan du använda en stark halogenlampa för att få fart på roboten. Inga verktyg krävs för montering – mer info här!

Satelliter i omloppsbana – drivna av solen  I solljus roterar jordgloben med satelliter runt sin axel, och inte bara i solljus tack vare den sofistikerade elektroniken. Tack vare den nyutvecklade drivningen, som förbrukar betydligt mindre ström, kan modellen även köras i dagsljus! Bruksanvisningen garanterar enkel montering – mer info här!

Tillverkande verkstad med kraftöverföring  Denna modell av en tillverkande verkstad från tidigt 1900-tal har anordningen för kraftöverföring till flera maskiner. Byggsatsen visar hur äldre maskiner drevs, såsom svarv, cirkelsåg och pelarborrmaskin. Trädelarna som limmas ihop innehåller mer än 90 delar, som byggs upp steg för steg efter detaljerade instruktioner. Lim och sandpapper medföljer byggsatsen. Tidsåtgång ca 2-3 timmar – mer info här!

Experimentlåda för miljövänlig el  Hur skapas miljövänlig el? Förnybar energi kommer att bli allt viktigare energikällor i framtiden. Produktion, lagring och användning av el från förnybara energikällor som vatten, vind och sol förklaras utförligt i denna byggsats. De två nya solcellsmodulerna garanterar inte bara mer prestanda, utan får med många nya möjligheter en flexibel användning i modellerna. Det medföljande laddbara batteriet och LED-indikatorn visualiserar hur den alstrade energin kan lagras och förbrukas. På så sätt väcks förståelsen för användandet av framtida förnybara energiformer – mer info här!

Flera solcellsdrivna bilar och båtar i en byggsats  Förnybar energi kommer i framtiden allt viktigare energikälla. Att generera el från solenergi med hjälp av en solpanel, får byggsatsens solcellsdrivna bilar och båtar att drivas framåt – både på land och vatten. Byggsatsen är perfekt för lekfull upptäckt av solenergi. Större solcellsdrivna fartygsmodeller kan byggas, t ex en katamaran och en ångbåt. Solpanelen kan även driva en elmotor och en fläkt kan konstrueras. Utförliga instruktioner och bygganvisningar medföljer och finns även tillgängliga via nätet – mer info här!

Solmekanisk lärande byggsats  Barn är nyfikna och öppna för att lära sig något nytt. Experimentera med solceller genom att bygga en solcellsrobot eller soldriven fläkt. Med byggsatsen kan även en vibrerande robot eller en ljusshow och en massa andra roliga experiment byggas och utföras – utan att använda batterier. En detaljerad, svenskspråkig vägledning ingår samt allt man behöver för att utföra alla experiment. Byggsatsen ger kreativ underhållning och kan också vara en bra presentidé – mer info här!

Företaget gröna vetenskapsinriktade produkter har vunnit flera utmärkelser. Leksaker från dem är designade för att öka den sociala och ekologiska medvetenheten, med tips och råd samtidigt som de ger bra spel- och lärvärde. De erbjuder roliga och pedagogiska leksaker, som aktiverar barnets kreativa sinnen och kombinerar spel, kunskap och lärande. Det medger intelligent lekande och lärande, och är därför perfekt för gemensamma aktiviteter – också tillsammans med en vuxen person – mer info här!

Låda med soltekniska experiment  En experimentlåda för den nya generationen barn och unga människor, som skall fortsätta utveckla vår värld mot en mer klimatsmart värld. För dem blir t ex solceller en självklar del av vardagen. Experimentlådan visar allt som solcellstekniken klarar av idag. Användningsområden som solcellsanläggningar utan anslutning till allmänna elnätet och parallellsystem för både offgrid och nätaslutning förklaras utförligt. Även aktuella ämnesområden som riktbara eldrivna solpaneler och takställningar för solpaneler undersöks och förklaras närmare. Den 24-sidiga handboken informerar utförligt om den aktuella tekniska nivån inom solceller, och har dessutom interessanta solcellstekniska experiment. Mätvärden kan registreras optiskt eller med en multimeter som erbjuds som tillval – mer info här!

Återvinning för att slippa sopberg av leksaker

Bild:  Miljöutbildande sällskapsspel – t ex om återvinning av leksaker – mer info här!Återvinning av leksaker  Elektroniska leksaker kan innehålla flamskyddsmedel och tungmetaller, t ex bly. Elektriska och elektroniska leksaker är de som har batteri, sladd eller solceller. Allt som drivits av batterier räknas som elavfall. Lösa batterier sorteras separat. Inget av dessa skall inte slängas bland de vanliga soporna, eftersom de räknas som farligt avfall. Lämna dem hos återvinningscentralen – mer info här!


Våra rekommendationer  På sidan Sol- och EnergiGuiden Pro rekommenderar vi företag som vi anser har kapacitet att bidra till lönsamma solceller, elbilsladdning, batterilager, värmepumpar och andra innovativa och hållbara energisystem till företag och fastighetsbolag. De uppfyller enligt vår bedömning följande kriterier:

  • Bra ägarstruktur,
  • Ekonomi i balans,
  • Goda tillväxtprognoser,
  • Rimliga chanser att kunna leverera service under projektens livstid,
  • Mångårig kunskap, kompetens och erfarenhet inom sina respektive energiområden,
  • Många lyckade installationer, implementeringar och projekt hos nöjda kunder.

Läs mer om rekommenderade leverantörer i Sol- och EnergiGuiden Pro   ▸


Kontakta oss   ▾

Sveriges mest kvalificerade solcellsleverantörer och leverantörer av hållbara energisystem

Alla publicerade artiklar för 2020

Tillväxt Solceller

Gå med i vårt nätverk på LinkedIn för fler artiklar om solceller och annan förnybar energi, men även om nya innovativa energisystem – vi finns här!

Kontakt

FÖRFRÅGNINGAR OM SOLCELLER
ELLER HÅLLBARA ENERGISYSTEM?
KONTAKTA OSS!

Karta

HITTA TILL OSS

Vi på SolarVolt har våra lokaler i ett modernt kontorshotell – WeSpace – med all tänkbar service, support och teknik.

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
för ny kunskap, nyheter och artiklar
inom solceller och hållbara energisystem