Batterier är en viktig komponent för utvecklingen
av morgondagens fastigheter. Vi hjälper fastighetsägare
med investering i en första batterilösning, där delade
erfarenheter och insikter med andra fastighetsägare
ger lönsam kunskap för framtida batteriprojekt.
Läs mer om pilotprojektet nedan!


Artikel

Solceller till lagerhallar, logistikfastigheter och köpcentrum

Bild:  Solceller ger fastighetsägare av lagerhallar, logistikfastigheter och köpcentrum många fördelar – t ex lokal produktion av förnybar el och minskade elkostnader

Solceller till lagerhallar, logistikfastigheter och köpcentrum

Att installera solceller på de stora takytorna som ofta kännetecknar lagerhallar, logistikfastigheter eller köpcentrum är en miljöeffektiv och lönsam investering. Men det finns en hel del att fundera på för att ta sig igenom ett storskaligt solcellsprojekt – från projektstart och finansiering, till installation och driftsättning, och sist men inte minst – långsiktig plan för drift, service och underhåll.

Kostnadseffektiva takytor   På platta och flacka tak – t ex taken på lagerhallar, logistikfastigheter och köpcentrum – kan större solcellsanläggningar byggas kostnadseffektivt. Det får dock plats färre solpaneler per kvadratmeter i jämförelse med ett lutande tak, vilket beror på att solpanelerna behöver lutas upp mot solen relativt taket, och därför måste placeras med ett lagom inbördes avstånd för att inte skugga varandra. En alternativ placering för att maximera solelproduktionen från ett platt tak är att placera solpanelerna växelvis i öst- och västläge. Det ger en något lägre elproduktion – och därmed något sämre lönsamhet – eftersom solelproduktionen per installerad kW minskar. Mitt på dagen när solen står som högst i söder blir elproduktionen lägre, än om solpanelerna hade varit placerade i söderläge.

Söderläge inte alltid bäst   Fördelen med solpaneler i öst- / västläge är att effektkurvan under loppet av en solig dag blir bredare, men något flackare, vilket innebär att solcellsanläggningen bättre kan anpassas till fastighetens elbehov. Det ger en större andel egenförbrukad solel, som har ett större värde än den överskottsel som försäljs till elhandelsbolaget.

Mindre behov av takyta vid öst- / västläge På platta och flacka tak installeras solpanelerna upplutade. Om solpanelerna lutas upp mot söder är ytbehovet 10 - 12 kvadratmeter per installerad kW. Om solpanelerna istället lutas upp växelvis mot öst och väst är ytbehovet endast 6 - 7 kvm per installerad kW.

Dimensionera för rätt storlek på solcellsanläggningen Taken till stora lagerhallar och logistikfastigheter är perfekt lämpande för solceller. De som utvecklar och äger köpcentrum har också all anledning att befrämja utbyggnaden av solceller. Fastighetsägarna har ofta ambitiösa hållbarhetsmål, bl a att driva dessa fastigheter med förnybar energi. Dagens efterfrågan på solproducerad el är stor – både från små och stora fastighetsägare – och solcellsanläggningar kan dimensioneras för att täcka verksamhetens elbehov på årsbasis.


Artikeln fortsätter nedan!


Rekommenderade partners

Företagspartner 1

Företagspartner 2

Företagspartner 3

Företagspartner 4

Företagspartner 5

Företagspartner 6

Företagspartner 7

Företagspartner 8

Företagspartner 9


Fortsättning av artikel

Solceller ger lägre effektavgift Lagerhallar och logistikfastigheter har ofta höga effekttoppar, särskilt när maskiner, transportband och belysning startas samtidigt. Dessa effekttoppar kan kapas med hjälp av effekten från solceller på taket till lagerhallen eller logistikfastigheten. Det minskar effektavgiften och effektabonnemanget kan ofta reduceras ner, vilket ger lägre elkostnader. Ännu bättre blir kalkylen om ett batterilager installeras i fastigheten, vilket innebär att effekttoppar kan kapas även om solen inte lyser.

Stort kylbehov för köpcentrum De köpcentrum som installerat solceller använder den egenproducerade solelen i första hand för kylning av fastigheten – särskilt sommartid – samt för belysning. Många köpcentrum har livsmedelskedjor och matbutiker som hyresgäster. De har en ökad elförbrukning på sommaren på grund av att kyldiskar, kylboxar och kylskåp får arbeta hårdare när inomhustemperaturen stiger. Solceller som producerar mer solel under sommarhalvåret kan tillgodose det ökade elbehovet för dessa hyresgäster.

Fler köpcentrum satsar på solceller År 2016 installerades den dittills största solcellsanläggningen på taket till Väla Centrum – ett köpcentrum ägt av Skandia Fastigheter – med en installerad effekt på 1,1 MW. Även fastighetsbolaget Eurocommercial Properties investerar i solceller till alla sina käpcentrum i Sverige, t ex Valbo, C4 Shopping, Bergvik och Ingelsta Shopping. Även nya köpcentrumet Hallarna i Halmstad tar del av denna satsning på solceller. Elins Esplanad och Grand Samarkand har sedan tidigare solcellsanläggningar på sina tak. Eurocommercial köper sedan flera år enbart grön el och anser att satsningen på solceller är en viktig och självklar del i deras hållbarhetsarbete för en lokal förnybar elproduktion och ett tydligt steg att bli koldioxidneutrala till år 2030. Den årliga produktionen av solel ökas till 2 000 000 kWh / år.

Även allt fler logistikparker hakar på trenden År 2018 var det dags för nätapoteket Apotea att installera solceller motsvarande 1,5 MW på taket till en ny logistikpark i Morgongåva. Den solel som produceras på deras stora platta tak motsvarar hela fastighetens årsbehov. På Hisingen byggde Castellum sommaren 2020 en av Nordeuropas största solcellsanläggningar på en ny logistikanläggning – Hisingen Logistikpark – utanför Göteborg. Investeringen omfattar ca 30 000 kvm solceller med en årsproduktion på beräknade 3,3 GWh. Castellum aviserade samma år deras storsatsning att bygga 100 solcellsanläggningar på deras befintliga fastighetsbestånd fram till år 2025.

Sveriges största solcellsanläggning på tak Lager och logistikföretaget DSV har under år 2024 genomfört en utbyggnad av deras logistikcentrum utanför Landskrona, som inte bara att bli Sveriges största lager utan även ha Sveriges största takbaserade solcellsanläggning. Med 100 000 kvadratmeter solpaneler och en effekt på 14 MW blir logistikcentret helt självförsörjande på el. Två helikoptrar har kört i skift under 10 dagar och har genomfört 2 200 flygningar för att få allt material till solcellsanläggningen på plats inför installationen. Toppeffekten blir drygt 14 MW, vilket motsvarar det årliga energibehovet för runt 1 400 hushåll, men endast 0,5 MW är energiskattebefriad enligt gällande skatteregler. Solelproduktionen täcker ca 25 % av elbehovet i fastigheten – resten skall lagras i batterier och användas för laddning av elfordon och säljas till det lokala elnätet för att generera intäkter från flex- och balansmarknaden.

Höga elpriser ökar lönsamheten Elpriserna under år 2020 var ca 40 % högre i södra och mellersta Sverige i jämförelse med norra Sverige. Skillnaderna i elpriser mellan elområden har fortsatt även under åren därefter, fram till idag. Även under de närmaste åren kommer dessa prisskillnader att bestå. Det visar tydligt på brister i överföringskapaciteten, som Svenska Kraftnät och andra elnätsbolag inte hinner bygga ikapp i takt med att elbehovet ökar. En annan orsak är att elproduktionen i södra delen av Sverige är för liten. Det innebär att etableringen av nya solcellsanläggningar i Götaland och Svealand är ett viktigt bidrag till elförsörjningen under sommarhalvåret. Ytterligare mervärden skapas om ett batterilager installeras, som kan hjälpa till att ta hand om överskottselen från solcellerna, för att stötta elnätet vid effektbrist och generera flexintäkter till fastighetsägaren.

Slopad effektgräns skulle förbättra lönsamheten ytterligare Stora solelanläggningar dras med ett problem – energiskatten – som slår hårt mot de fastighetsägare som installerar solcellsanläggningar på stora platta takytor. Om den installerade effekten solceller överstiger 500 kW, så läggs energiskatt på all egenförbrukad solel. Under denna effektgräns utgår ingen energiskatt alls. De flesta aktörer på solcellsmarknaden – inklusive fastighetsägare med bestånd av lagerhallar, logistikfastigheter och köpcentrum – vill se att effektgränsen tas bort helt och hållet. Det skulle gynna utbyggnaden av förnybar solel och innebära en snabbare energiomställning till 100 % fossilfri energiförsörjning. I de flesta EU-länder finns ingen motsvarande effektgräns.

Solceller ger fast elpris i 30 år Vi rekommenderar alla ägare av fastigheter med stora platta takytor och god takbärighet att investera i solceller. Det innebär en problemfri och klimatsmart energiförsörjning, som ger ett fast elpris per kilowattimma under hela solcellsanläggningens livstid. Solenergi är den mest förnybara energin som existerar och förnyas varje sekund, till skillnad från förnybara biobränslen som förnyas i mångåriga cykler, eftersom koldioxiden först måste infångas av växtligheten innan den kan förbrännas igen. Använd den 100 % förnybara solenergin som kan skördas direkt från egna taket till att förse fastigheter med solproducerad el, vilket också ökar självförsörjningsgraden och ger ett fast elpris över lång tid.

Elbilsladdning från solceller uppskattas av elbilsägande kunder Passa på att även installera elbilsladdare vid fastigheten, så att anställda, hyresgäster och kunder kan ladda elbilen eller laddhybriden med solel. Kunder och besökare uppskattar när laddmöjligheter erbjuds under besökstiden eller i samband med affärsmöten. Med möjlighet att ladda elbilen eller laddhybriden kan de ta sig vidare till nästa kund eller hem utan att behöva utnyttja dyra laddare utmed de stora vägarna. Varberg Energi har ett intressant koncept – Flex Ladda – som innebär elbilsladdning till halva elpriset, i gengäld att elbilsladdaren under någon minut får pausas vid effektbrist i det närliggande elnätet. För hyresgäster kan elbilsladdning erbjudas till rabatterat pris och ändå generera intäkter till fastighetsägaren.

Batterilager utnyttjar billig el Även batterilager blir ekonomiskt allt intressantare, tack vare ökade elpriser, större skillnader mellan dag- och nattariffer och allt billigare batteriteknik. Så att komplettera investeringen med både elbilsladdare och batterilager ger en reducerad kostnad för laddelen och höjer laddeffekten – oavsett när elbilsladdningen sker under dygnet. Resultatet är en robust, klimatanpassad och ekonomiskt fördelaktig energilösning – anpassad för framtidens fastighetsägande och en hållbar livscykel.


Våra rekommendationer  På sidan Sol- och EnergiGuiden rekommenderar vi företag och leverantörer som vi anser har kapacitet och kvalitet att bidra till lönsamma solceller, batterilager, elbilsladdning, värmepumpar och andra innovativa och hållbara energisystem till företag och fastighetsbolag. De uppfyller enligt vår bedömning följande kriterier:

  • Bra ägarstruktur,
  • Ekonomi i balans,
  • Goda tillväxtprognoser,
  • Rimliga chanser att kunna leverera service under projektens livstid,
  • Mångårig kunskap, kompetens och erfarenhet inom sina respektive energiområden,
  • Många lyckade installationer, implementeringar och projekt hos nöjda kunder.

Ta del av våra rekommenderade leverantörer här   ▸


Kontakta oss för mer information   ▾

Kontakta oss för mer information om pilotprojektet riktat till fastighetsägare med intresse för lönsammare batterilösningar

Tillbaka till artikeln

Sol- & EnergiGruppen

B L I   A K T I V   D E L T A G A R E   I   P I L O T P R O J E K T E T !

Batterier är en viktig komponent i utvecklingen av morgondagens energieffektiva och självförsörjande fastigheter. Vi hjälper fastighetsägare att investera i en första batterilösning inom ramen för pilotprojektet, beskrivet i erbjudandet ovan.

Ta del av aktuell kunskap, samlade erfarenheter och lönsamma framgångsfaktorer, både från oss på SolarVolt och andra deltagande fastighetsägare i pilotprojektet, via schemalagda Teams-möten. Syftet är att förmedla ny kunskap, samla in och dela varandras erfarenheter och insikter – utan att behöva göra om andras misstag!

Pilotprojektet skapar förutsättningar för att ni som fastighetsägare i framtiden skall lyckas med fler och lönsammare batteriprojekt i övriga fastighetsbeståndet, där batterier i samspel med solceller och laddinfrastruktur utgör de centrala elementen i framtidens smarta fastigheter.

Läs mer om förutsättningarna att deltaga i
Sol- & EnergiGruppens pilotprojekt!

MER INFO

INTRESSEANMÄLAN FÖR DELTAGANDE
I SOL- & ENERGIGRUPPENS PILOTPROJEKT!

Karta

HITTA TILL OSS

Vi på SolarVolt har våra lokaler i ett modernt kontorshotell – WeSpace – med all tänkbar service, support och teknik.

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
för ny kunskap, nyheter och artiklar
inom batterier och hållbara energisystem