Batterier är en viktig komponent för utvecklingen
av morgondagens fastigheter. Vi hjälper fastighetsägare
med investering i en första batterilösning, där delade
erfarenheter och insikter med andra fastighetsägare
ger lönsam kunskap för framtida batteriprojekt.
Läs mer om pilotprojektet nedan!
Artikel
Bild: Solceller på industritak ger industriella fastighetsägare många fördelar – både ekonomiska och miljömässiga
Solceller till industrifastigheter
Uppdaterad 16 augusti 2024 | Skapad 16 oktober 2020
© Artikel skriven av Ulf Wengeler
Ämne: Solceller | Installation | Fastigheter
Stora platta tak är väldigt lämpliga för solceller, tack vare att solpanelerna inte behöver fästas i takbeläggningen, utan kan hållas på plats med hjälp av ballastklossar. Det minskar också tidsåtgången för en installation av solcellsanläggningen. På senare tid har det introducerats metoder att svetsa fast fötterna till solcellernas monteringsstativ direkt mot takpappen eller gummiduken, vilket också ger en förhållandevis snabb installation. Den största fördelen är att vikten på det platta industritaket minskar betydligt, vilket skapar möjligheter att installera solceller även på äldre industrifastigheter med lägre takbärighet eller takhållfasthet.
Stora platta tak optimala för solel Många industrifastigheter och industrilokaler – med även datahaller och hangarer – har stora platta tak, vilket är optimalt för solelproduktion. Solceller bidrar till att minska elkostnaderna i denna typ av stora industriella fastigheter. Det påskyndar även avbetalningen av solcellsanläggningen på industritaket, med en payoff-tid som oftast understiger 10 år.
Solceller kapar effekttoppar Industriella fastigheter har ofta höga effekttoppar, särskilt när många maskiner startas samtidigt. Dessa effekttoppar kan kapas med hjälp av effekten från solceller på taket till industrifastigheten. Det minskar effektavgiften och effektabonnemanget kan ofta reduceras ner, vilket ger lägre elkostnader.
Solceller på platta tak billigare Att installera solceller på stora platta tak innebär att kostnaden per installerad kilowattimma solpaneler sjunker drastiskt. Under förutsättning att den tillgängliga takytan är tillräckligt stor i förhållande till fastighetens elprofil, så är det kostnadseffektivt att installera stora solcellsanläggningar upp till 500 kW – därutöver belastas den egenkonsumerade solelen med full energiskatt. Under denna effektgräns betalas ingen energiskatt alls för egenkonsumerad solel.
Artikeln fortsätter nedan!
Rekommenderade partners
Fortsättning av artikel
De flesta tak på industriella fastigheter fortfarande outnyttjade År 2023 var andelen solproducerad el ca 2 % av elproduktionen från solkraft. Sverige skulle kunna 10-dubbla produktion av solel i Sverige, eftersom taken på stora industriella fastigheter och solcellsparker på mark snabbt kan bidra till att vi når energi- och klimatmålen. Platta tak på kommersiella fastigheter kräver inte miljötillstånd, vilket solcellsparker på mark behöver.
Det finns otroligt mycket tillgängliga takytor runtom i Sverige, som står färdiga att utnyttjas. Platta tak runtom i Sverige har tillgänglig takyta lika stor som bebyggd markyta, d v s 102 km2, och i teorin tillåta installation av 15 TW solceller som skulle ge 12 TWh solproducerad el per år.
Ny EU-lag gör det obligatoriskt med solceller på kommersiella tak Europaparlamentet röstade i mars 2024 ja till ett nytt lagförslag, som kallas EU Solar Standard, som bland annat förväntas leda till att det blir obligatoriskt att installera solceller på kommersiella fastigheter i de fall det är tekniskt möjligt. Lagförslaget blir gällande från och med 2026.
Enligt EU Solar Standard skall solceller installeras:
Just nu rullar EU ut många nya regelverk för att markerar sitt åtagande att främja hållbarhet och öka användningen av förnybar energi - och därmed minska utsläppen av växthusgaser, energiförbrukningen och uppnå klimatmålen.
Rekordstor solcellsanläggning på industritak Under hösten år 2020 installerades en solcellsanläggning på tak, som vid den tidpunkten var Nordens största. Närmare hälften av elproduktionen från solcellerna förser lager- och logistikfastigheten med solel och den andra hälften bidrar till att förse närområdet med solel. Takytan omfattar 83 000 kvadratmeter, varav 60 000 kvadratmeter används till 5 MW installerad effekt. Solcellsanläggningen är installerad i Borås och är den största någonsin installerad på tak i Norden. Solcellsanläggningen beräknas att både täcka fastighetens elbehov, men också bidra med 2,6 MWh solproducerad el till närområdets elnät. Det innebär att solcellsanläggningen är den överlägset största takinstallerade i Sverige – men fler större solcellsanläggningar på tak är att förvänta i framtiden.
Sveriges största solcellsanläggningen på tak Lager och logistikföretaget DSV har under år 2024 genomfört en utbyggnad av deras logistikcentrum utanför Landskrona, som inte bara att bli Sveriges största lager utan även ha Sveriges största takbaserade solcellsanläggning. Med 100 000 kvadratmeter solpaneler och en effekt på 14 MW blir logistikcentret helt självförsörjande på el. Två helikoptrar har kört i skift under 10 dagar och har genomfört 2 200 flygningar för att få allt material till solcellsanläggningen på plats inför installationen. Toppeffekten blir drygt 14 MW, vilket motsvarar det årliga energibehovet för runt 1 400 hushåll, men endast 0,5 MW är energiskattebefriad enligt gällande skatteregler. Solelproduktionen täcker ca 25 % av elbehovet i fastigheten – resten skall lagras i batterier och användas för laddning av elfordon och säljas till det lokala elnätet för att generera intäkter från flex- och balansmarknaden.
Sverige långt efter våra grannländerJämfört med närliggande länder som Tyskland och Danmark, men även jämfört med Spanien och Italien ligger Sverige idag långt efter när det gäller andelen solel i energimixen. År 2023 kom knappt 2 procent av elproduktionen från solkraft. Prognoser pekar på en fördubbling av antalet större solcellsanläggningar inom några få år, men att utbyggnaden kan gå ännu fortare om regelverket justeras och anpassas till hur ledande länder i Europa har påskyndat etableringen av mer solkfaft.
Solel ger 100 % förnybar energiförsörjning Vi rekommenderar alla fastighetsägare till industrifastigheter och industrilokaler – och även ägare till datahallar och hangarer – att investera i solceller. Det innebär en problemfri och klimatsmart energiförsörjning, som ger ett fast pris per kilowattimma för den mest förnybara energin som existerar. Solenergi förnyas varje sekund, till skillnad från förnybara biobränslen som förnyas i mångåriga cykler, eftersom koldioxiden först måste infångas av växtligheten innan den kan förbrännas igen.
Solel direkt till batteriet i elbilen Den till 100 % förnybara solenergin skördas direkt från egna industritaket och kan – förutom att förse fastigheten med egenproducerad solel – även användas för laddning av eltruckar, de anställdas elbilar och laddhybrider, men också kunders elektrifierade tjänstebilar. Det är ett utmärkt sätt att erbjuda kunder och besökare laddmöjligheter under besökstiden, eller i samband med gemensamma affärsmöten. Med möjligheten att ladda elbilen eller laddhybriden kan de ta sig vidare till nästa kund eller hem utan att behöva utnyttja dyra laddstationer utmed de stora vägarna.
Batterilager spapar billig el Även batterilager blir ekonomiskt allt intressantare, tack vare ökade elpriser, större skillnader mellan dag- och nattariffer och allt billigare solcellsteknik. Så använd solceller på industritaket för billigare och mer miljövänlig el till industrifastigheten – och komplettera med batterilager och elprisladdning för nästan helt kostnadsfri laddel!
Våra rekommendationer På sidan Sol- och EnergiGuiden rekommenderar vi företag och leverantörer som vi anser har kapacitet och kvalitet att bidra till lönsamma solceller, batterilager, elbilsladdning, värmepumpar och andra innovativa och hållbara energisystem till företag och fastighetsbolag. De uppfyller enligt vår bedömning följande kriterier:
Ta del av våra rekommenderade leverantörer här ▸
Kontakta oss för mer information ▾
B L I A K T I V D E L T A G A R E I P I L O T P R O J E K T E T !
Batterier är en viktig komponent i utvecklingen av morgondagens energieffektiva och självförsörjande fastigheter. Vi hjälper fastighetsägare att investera i en första batterilösning inom ramen för pilotprojektet, beskrivet i erbjudandet ovan.
Ta del av aktuell kunskap, samlade erfarenheter och lönsamma framgångsfaktorer, både från oss på SolarVolt och andra deltagande fastighetsägare i pilotprojektet, via schemalagda Teams-möten. Syftet är att förmedla ny kunskap, samla in och dela varandras erfarenheter och insikter – utan att behöva göra om andras misstag!
Pilotprojektet skapar förutsättningar för att ni som fastighetsägare i framtiden skall lyckas med fler och lönsammare batteriprojekt i övriga fastighetsbeståndet, där batterier i samspel med solceller och laddinfrastruktur utgör de centrala elementen i framtidens smarta fastigheter.
Läs mer om förutsättningarna att deltaga i
Sol- & EnergiGruppens pilotprojekt!
▾
Vi på SolarVolt har våra lokaler i ett modernt kontorshotell – WeSpace – med all tänkbar service, support och teknik.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev
för ny kunskap, nyheter och artiklar
inom batterier och hållbara energisystem
SolarVolt erbjuder pilotprojekt till fastighetsägare, med intresse att investera i en första batterilösning, anpassad för levererans av flextjänster till Svenska Kraftnät, med uppgift att stabilisera elnätet och generera flexintäkter till fastighetsägaren.
XVårt nyhetsbrev
XSolarVolt erbjuder pilotprojekt till fastighetsägare, med intresse att investera i en första batterilösning, anpassad för levererans av flextjänster till Svenska Kraftnät, med uppgift att stabilisera elnätet och generera flexintäkter till fastighetsägaren.
X