Sol- och Energiportalen – aktuella nyheter och artiklar
inom solceller och hållbara energisystem
Powered by SolarVolt


Artikel

Poddar och bloggar inom solceller och förnybar energi

Bild:  Solcellspodden – med logo enligt ovan – produceras av Solcellskollen

Poddar och bloggar inom solceller och förnybar energi

Att lyssna på poddar är ett bra sätt att använda väntetid till nyttotid, t ex vid pendling till och från arbetet, sysslor som diskning, strykning och städning i hemmet, eller som avkoppling – kort sagt, överallt där nytta kan förenas med nöje. Nätet svämmar över av spännande, bildande och nyttiga poddar, t ex inom solceller och förnybar energi, som ger ny kunskap och insikter i olika frågeställningar. Moderatorer och gäster är ofta experter inom dessa ämnesområden, som förmedlar nyheter och kompetens till kunskapstörstande lyssnare på ett underhållande sätt.

Men var i utbudet ska man börja lyssna? Nedan finns ett 10-tal svenska poddar och bloggar inom solceller och förnybar energi att lyssna på:

Solcellskollens podcast   Podden om det förnybara energisystemet. Lyssna på samtal med entreprenörer, forskare och andra nyfikna som banar väg för framtidens energisystem. Programmet leds av Erik Wallnér, medgrundare av Solcellskollen.

Lyssna på podden här!

Ny Teknik – Solenergi som tjänst  Solenergiexperten Harald Överholm, som är VD på företaget Alight, vilka erbjuder solel som en tjänst, berättar varför solel fortfarande utgör en så försvinnande liten del av både svensk och globalt elproduktion. Även ett resonemang om varför Elon Musk utgör en så viktig förebild för utvecklingen av solenergibranschen i världen.

Andra ämnen som behandlas i podden är hans syn på kärnkraftens roll för elproduktionen, vidare om digitaliseringens betydelse för energibranschen, om utvecklingen av solcellsparker i Sverige och om de ambitioner företaget Alight har att bli den största aktören i Europa inom försäljning av solel som tjänst, s k PPA.

Lyssna på podden här!


Artikeln fortsätter nedan!


Rekommenderade partners

Företagspartner 1

Företagspartner 2

Företagspartner 3

Företagspartner 4

Företagspartner 5

Företagspartner 6

Företagspartner 7

Företagspartner 8

Företagspartner 9


Fortsättning av artikel

Avanzapodden – Senaste status inom solenergibranschen  Denna episod av Avanzapodden gästas av Anna Kinberg Batra – tidigare partiordförande inom Moderaterna – som numera är ordförande i Soltech Energy som är ett företag med flera dotterbolag med solrelaterade verksamheter. Hon berättar om vad gemene man behöver veta om solenergi just nu, om hur solcellsbranschen mår, och om branschen fortfarande är beroende av subventioner. Samtalet fortsätter om framtidsutsikterna för solcellsbranschen och om det finns risk förknippade med s k stranded assets bland utilitiesbolagen. Intressanta ämnen berättade på ett lättsamt sätt!

Lyssna på podden här!

WSP – Vår infrastruktur  Bland många andra ämnen som behandlas för framtidssäkrad infrastruktur, diskuteras även om om elnätets status och om den reglering vi har idag, samt vad som behövs för att vi skall få ett elnät anpassat till både samhällets elbehov och den växande andelen el som kommer från förnybara energikällor.

Lyssna på podden här!

Bengts nya villablogg  Bengt Stridh är en erkänd expert inom solcellsområdet. Sedan 2010 har han drivit bloggen Bengts Villablogg, med 1,6 miljoner sidvisningar under de första 8 åren. Han är numera universitetslektor vid Mälardalens Högskola och undervisar inom solcellsområdet, och håller även föredrag och föreläsningar inom solceller. På sin bloggsida ger han värdefull kunskap, råd och tips till läsare med intresse att installera solceller på taket.

Läs mer om bloggen här!

Energipodden Framtidskraft  Utvecklingen går i en rasande fart och vi vill försöka få fatt i vad som händer. I energipodden Framtidskraft frågar de ut hållbarhetsexperter, digitaliseringsproffs och innovatörer om deras syn framtiden. Förhoppningsvis blåser en fin bris av framtid in över oss.

Lyssna på podden här!

Klotet  Vetenskapsradions internationella miljöprogram i Sveriges Radio P1. Podden bjuder bland annat på ämnen som den svenska solcellsboomen, omställningen till ett förnybart samhälle och läget i Östersjön.

Lyssna på podden här!

Miljöpodden  I podden diskuteras olika miljövetenskapliga teman, såsom klimatförändringar, förnyelsebar energi, miljöpsykologi, filosofi och politik. Podden drivs av Ahmed Al-Qassam, fil kand i miljövetenskap och Fanny Jönsson, fil kand i journalistik, som tillsammans med intressanta experter och yrkesutövare dyker ned i olika hållbarhetsfrågor.

Lyssna på podden här!

Klimatpodden  Podden produceras av Ragnhild Larsson, journalist & storyteller som driver produktionsbolaget Konvoj Produktion. I Klimatpodden får du möta aktivister, forskare, ekobeställare, entreprenörer och andra som agerar för att stoppa klimatförändringarna.

Lyssna på podden här!

Småbolagspodden   Denna podcast – som produceras av contentbyrån Borg Owilli – handlar om människorna bakom bolagen, visionerna och idéerna. Veckans gäst i Småbolagspodden är Sven Lindström, VD på solenergibolaget Midsummer. I avsnittet berättar han bland annat om den unika produkt, om deras bakgrund inom cd- och dvd-industrin, som hjälpt dem knäcka koden för massproduktion av solceller. Han berättar även om vilka marknader som bolaget avser satsa mot framöver.

Lyssna på podden här

Fler engelskspråkiga poddar och bloggar  Utbudet av engelskspråkiga poddar och bloggar inom solceller och förnybar energi är ännu större. Nästa vecka presenteras ett urval av dessa.


Våra rekommendationer  På sidan Sol- och EnergiGuiden Pro rekommenderar vi företag som vi anser har kapacitet att bidra till lönsamma solceller, elbilsladdning, batterilager, värmepumpar och andra innovativa och hållbara energisystem till företag och fastighetsbolag. De uppfyller enligt vår bedömning följande kriterier:

  • Bra ägarstruktur,
  • Ekonomi i balans,
  • Goda tillväxtprognoser,
  • Rimliga chanser att kunna leverera service under projektens livstid,
  • Mångårig kunskap, kompetens och erfarenhet inom sina respektive energiområden,
  • Många lyckade installationer, implementeringar och projekt hos nöjda kunder.

Läs mer om rekommenderade leverantörer i Sol- och EnergiGuiden Pro   ▸


Kontakta oss   ▾

Sveriges mest kvalificerade solcellsleverantörer och leverantörer av hållbara energisystem

Alla publicerade artiklar för 2020

Tillväxt Solceller

Gå med i vårt nätverk på LinkedIn för fler artiklar om solceller och annan förnybar energi, men även om nya innovativa energisystem – vi finns här!

Kontakt

FÖRFRÅGNINGAR OM SOLCELLER
ELLER HÅLLBARA ENERGISYSTEM?
KONTAKTA OSS!

Karta

HITTA TILL OSS

Vi på SolarVolt har våra lokaler i ett modernt kontorshotell – WeSpace – med all tänkbar service, support och teknik.

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
för ny kunskap, nyheter och artiklar
inom solceller och hållbara energisystem