Kunskapsportalen inom svensk solenergi


Artikel

Kraftfulla batterilager med litium-jon-teknik

Kraftfulla batterilager med litium-jon-teknik

Ett rejält kliv framåt togs nyligen av energibolaget Southern California Edison som förra hösten investerade i ett batterisystem med effekten 20 MW – det motsvarar 80 MWh el. Det blir därmed ett av de största lagren i världen med litium-jonbatterier.

När batterisystemet är fulladdat förväntas det kunna lagra energi för 2 500 hushåll under en dag. Det ska användas som back-up för elkunder i Kalifornien, och blev nödvändigt sedan en lagringsanläggning för naturgas stängts efter en stor läcka.

Batterilager i smarta städerI så kallade smarta städer kommer backup-lagring av el i byggnader att bli vanligt. Det passar bra i kombination med exempelvis solceller. Prognoser från bl a konsultbolaget Boston Consulting Group visar att behovet för lagringstekniker kommer att öka med minst 300 GW fram till år 2030.

Batterier för hushållÄven batterilager för ellagring åt hushåll kommer att bli vanligare även i Norden, trots låga elpriser, spår många experter, t ex Kristina Edström, känd batteriforskare och professor i oorganisk kemi vid Ångströmslaboratoriet i Uppsala.

Enligt Power Circle – den svenska elkraftsbranschens intresseorganisation – behövs ganska små batterier för att jämna ut effektbehovet i fastigheter. För flerbostadshus räcker det med batteristorlekar mellan 0,8 till 1,3 kWh per lägenhet för att effekttopparna skall minska med uppemot 40 procent. För villor med fjärr- eller bergvärme krävs batterier med lagringskapacitet mellan 4 och 9 kWh för att uppnå samma minskning.


Alla publicerade artiklar för 2020

Tillväxt Solceller

Gå med i vårt nätverk på LinkedIn för fler artiklar om solceller och annan förnybar energi, men även om nya innovativa energisystem – vi finns här!

Kontakt

Get In Touch

Karta

Hitta till oss

Vi på SolarVolt har våra lokaler i ett modernt kontorshotell – WeSpace – med all tänkbar service, support och teknik.

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev