Batterier är en viktig komponent för utvecklingen
av morgondagens fastigheter. Vi hjälper fastighetsägare
med investering i en första batterilösning, där delade
erfarenheter och insikter med andra fastighetsägare
ger lönsam kunskap för framtida batteriprojekt.
Läs mer om pilotprojektet nedan!


Artikel

Förutsättningar för ökad elanvändning och lägre elpriser

Bild:  Många faktorer påverkar elpriset, men byggs de förnybara energislagen ut snabbare än förväntad ökning av elanvändningen går elpriset på sikt ner.

Förutsättningar för ökad elanvändning och lägre elpriser

Priserna på elmarknaden har alltid varierat, men de senaste åren har skillnaderna varit extrema. Fler vill nu veta orsakerna bakom pristopparna och hur elpriserna förväntas bli framöver. Analytiker förutspår att elpriserna fortsätter att ligga på en hög nivå – för att efter år 2030 sjunka till lägre nivåer – samtidigt som elpriserna förutspås bli ännu mer volatila, d v s mer oförutsägbara. Det beror delvis på en större andel förnybara energislag, men också att elpriserna inledningsvis kommer att stiga något fram till år 2030. I takt med utbyggnaden av havsbaserad vindkraft och lägre marginalkostnader i Europa kommer elpriser sedan att bli lägre. Framöver står elnätet också för stora utmaningar, vilket kommer kräva kontinuerliga investeringar i renoverade och nya ledningsnät.

Ökat elbehov Under ett normalt år produceras det mellan 140 och 160 TWh el i Sverige. Vår normala elanvändning ligger sedan på mellan 135 och 145 TWh per år. Den ökade elanvändningen beror främst på följande faktorer:

  • Ökad elektrifiering inom transport- och industrisektorn.
  • Fler datacenter / serverhallar.
  • Ökade överföringsförluster.
  • Ökad digitalisering.
  • Befolkningsökning.

Ett fördelaktigt klimat och lägre elpriser i Norden gör att en kraftig expansion av datacenters och serverhallar förväntas ske.

Elektrifieringen av transportsektorn Inom transportsektorn förväntas personbilar står för den största delen av elektrifieringen. Även en mer ambitiös elektrifiering av den lätta lastbilsflottan ligger i prognosen. Fram till år 2040 är bedömningen att ca 70 % av fordonsflottan kommer bestå av el- eller laddhybrider.

En alltmer elektrifierad industrisektor Industrisektorn påverkas av en allmänt ökad elektrifiering av hela industriprocessen. Industriprojekten HYBRIT och H2 Green Steel har båda som mål att producera fossilfritt stål med vätgasbaserad energi. Det kommer i sin tur öka elanvändningen avsevärt, samtidigt som det kommer att minska koldioxidutsläppen kraftigt.

Överskott av produktion i Norden Nordens årliga elproduktion ligger idag på omkring 408 TWh och förväntas öka ca 50 % till 612 TWh till år 2040. Prognosen är baserad på att EU skärper utsläppsmålen, vilket gör fossil produktion dyrare och påskyndar de förnybara alternativen. Mellan år 2025 och 2040 räknar analytiker med att vindkraften i Norden byggs ut med ytterligare 32 TWh. För att nå EU's mål krävs därför en kraftig expansion av både land- och havsbaserad vindkraft.

Överföringskapacitet och energibalans Den kraftigt ökade elproduktionen i Norden kräver nya ledningar mot omvärlden, för att undvika att Norden översvämmas av el. För att säkerställa driften i nätet krävs det enligt stamnätsoperatörerna flera investeringar i infrastruktur och ledningar både inom Norden och övriga Europa. Risken är dock att Sveriges södra elområden (SE3 + SE4) tidvis kan få betydligt högre elpriser, t ex när de förnybara energislagen inte producerar tillräckligt med el, t ex när vinden slutar blåsa eller på vintern när solen inte kan bidra till någon nämnvärd elproduktion, vilket innebär att Sverige behöver importera el från kontinenten.


Artikeln fortsätter nedan!


Rekommenderade partners

Företagspartner 1

Företagspartner 2

Företagspartner 3

Företagspartner 4

Företagspartner 5

Företagspartner 6

Företagspartner 7

Företagspartner 8

Företagspartner 9


Fortsättning av artikel

Stopp för nya ledningar från Sverige till Tyskland Regeringen i början av sommaren 2024 att inte ge tillstånd till den nya elledningen från Skåne till Tyskland, Hansa PowerBridge. Skälet är att den tyska elmarknaden inte ger korrekta prissignaler till elmarknadens aktörer på grund av att landet saknar elområden. Ledningen till Storbritannien är beslutad och fler förväntas planläggas mellan åren 2025 - 2030. NorthConnect förväntas drivas igenom efter utvärdering av NorthSeaLink.

Energibalansen i Norden styrs av exportmöjligheter Ökad elproduktion driver fram mer export till länder med högre elpris. Ett normalt år kommer exporten troligtvis att ligga på mellan 40-50 TWh från år 2025. Med fler ledningar förväntas exporten att öka – förutsatt att produktionsökningen stiger som prognostiserat.

Prisprognos för framtiden – tre olika scenarier Sverige är sedan 2011 uppdelat i fyra elområden från norr till söder. Elpriset kommer därför att variera beroende på elområde. Med utgångspunkt i bränsleprisprognoser och möjlig utveckling av energibalansen i Norden redovisas ett basscenario och två alternativa scenarier:

  • Basscenario – som utgår från prognostiserad utveckling av elanvändning, elproduktion och ledningskapacitet. Hänsyn är tagen till kända ambitionsnivåer inom politiken på EU-nivå och enskilda länder, samt bränsleprisernas utveckling från utbuds- och efterfrågeprognoser från IEA – med hänsyn till dagens konjunkturläge.
  • Lågprisscenario – som inkluderar en kraftigare utbyggnad av förnybart, energieffektivisering och hög mikroproduktion. På bränslemarknaden råder stort överskott med pressade priser där kraften inte kan exporteras. Det gör att den till större grad blir kvar i Norden, vilket gör att den förnybara elproduktionen pressar elpriserna – framför allt under år med stort hydrologiskt överskott, som i takt med den globala uppvärmningen blir allt vanligare.
  • Högprisscenario – som inkluderar en stor politisk vilja med flera klimat- och miljöinsatser. Industri- och transportsektorn elektrifieras, samtidigt som priserna på utsläppsrätterna stiger i rask takt och kolkraften stängs ned snabbare än planerat. Fler ledningar byggs också mot Europa, där elpriserna är högre. Industrialiseringen 2.0 utvecklas fortare än vad marginalkostnaden för vätgas minskar.

Påverkan på elpriserna inom varje elområde Högre elpriser förväntas kyliga år när kärnkraften är ur drift, likt åren 2010 och 2011, likaså när det är väldigt torrt, likt åren 2018 och 2021. Lägre elpriser förväntas under år med mycket nederbörd och hög vindkraftsproduktion, framförallt om efterfrågan samtidigt är låg, likt åren 2015 och 2020.


Våra rekommendationer  På sidan Sol- och EnergiGuiden rekommenderar vi företag och leverantörer som vi anser har kapacitet och kvalitet att bidra till lönsamma solceller, batterilager, elbilsladdning, värmepumpar och andra innovativa och hållbara energisystem till företag och fastighetsbolag. De uppfyller enligt vår bedömning följande kriterier:

  • Bra ägarstruktur,
  • Ekonomi i balans,
  • Goda tillväxtprognoser,
  • Rimliga chanser att kunna leverera service under projektens livstid,
  • Mångårig kunskap, kompetens och erfarenhet inom sina respektive energiområden,
  • Många lyckade installationer, implementeringar och projekt hos nöjda kunder.

Ta del av våra rekommenderade leverantörer här   ▸


Kontakta oss för mer information   ▾

Kontakta oss för mer information om pilotprojektet riktat till fastighetsägare med intresse för lönsammare batterilösningar

Tillbaka till artikeln

Sol- & EnergiGruppen

B L I   A K T I V   D E L T A G A R E   I   P I L O T P R O J E K T E T !

Batterier är en viktig komponent i utvecklingen av morgondagens energieffektiva och självförsörjande fastigheter. Vi hjälper fastighetsägare att investera i en första batterilösning inom ramen för pilotprojektet, beskrivet i erbjudandet ovan.

Ta del av aktuell kunskap, samlade erfarenheter och lönsamma framgångsfaktorer, både från oss på SolarVolt och andra deltagande fastighetsägare i pilotprojektet, via schemalagda Teams-möten. Syftet är att förmedla ny kunskap, samla in och dela varandras erfarenheter och insikter – utan att behöva göra om andras misstag!

Pilotprojektet skapar förutsättningar för att ni som fastighetsägare i framtiden skall lyckas med fler och lönsammare batteriprojekt i övriga fastighetsbeståndet, där batterier i samspel med solceller och laddinfrastruktur utgör de centrala elementen i framtidens smarta fastigheter.

Läs mer om förutsättningarna att deltaga i
Sol- & EnergiGruppens pilotprojekt!

MER INFO

INTRESSEANMÄLAN FÖR DELTAGANDE
I SOL- & ENERGIGRUPPENS PILOTPROJEKT!

Karta

HITTA TILL OSS

Vi på SolarVolt har våra lokaler i ett modernt kontorshotell – WeSpace – med all tänkbar service, support och teknik.

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
för ny kunskap, nyheter och artiklar
inom batterier och hållbara energisystem