Batterier är en viktig komponent för utvecklingen
av morgondagens fastigheter. Vi hjälper fastighetsägare
med investering i en första batterilösning, där delade
erfarenheter och insikter med andra fastighetsägare
ger lönsam kunskap för framtida batteriprojekt.
Läs mer om pilotprojektet nedan!
Artikel
Bild: Energigemenskaper kan bidra till minskade effektuttag och stora energibesparingar i alla typer och fastigheter – och minska risken för effektbrist i svenska elnätet.
Energigemenskaper en lösning för att motverka effektbristen
Uppdaterad 6 augusti 2024 | Skapad 31 maj 2021
© Artikel skriven av Ulf Wengeler
Ämne: Förnybar elproduktion | Solceller | Fördelar för fastigheter
Energigemenskaper möjliggör lokal solelproduktion, lastbalansering och energidelning mellan fastigheter i närområdet, kvarter och stadsdelar. Det finns goda förutsättningar för att energigemenskaper kan vara en effektiv lösning på energiomställningens utmaningar. En sådan energiteknisk gemenskap kan bidra till att halvera behovet av toppeffekter och samtidigt ge energibesparingar på 15 - 30%. Det finns många realiserade projekt i Sverige där det etableras energigemenskaper, bl a i Örebro och Stockholm. Syftet är att ta hand om överskottselen från solcellsanläggningar i närområdet, dels för att egenanvändning är ekonomiskt fördelaktigare, dels att avlasta elnätet när mängden solproducerad el överstiger elbehovet, särskilt under sommarhalvåret.
Pågående projekt Aktuella energigemenskaper har upprättas dels i befintliga bostadsområden, t ex i området Hammarby Sjöstad i Stockholm, dels i nybyggda bostadsområden, t ex Tamarinden i Örebro. Inför beslutet att tillåta energigemenskaper och att bygga elnät utan nätkoncession, genomfördes testprojekt med RISE – Sveriges forskningsinstitut och innovationspartner – och KTH – Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm som deltagande parter. Energimyndigheten finansierade projekten som syftar till att undersöka möjligheter och utmaningar för lokala samhällen att satsa på smarta och hållbara energilösningar, men även ge systemtjänster till det allmänna energisystemet. Projektet pågick under drygt tre år och startade i mars 2021.
Energigemenskaper som smart tjänst Numera är lagstiftningen att bilda och driva energigemenskaper klar, men behöver fortfarande anpassas till framtidens elsystem. Det finns behov av flera generella förändringar, främst på skatteområdet. Det bör beaktas att de flesta elanvändare helst köper en smart tjänst som bygger på idén bakom energigemenskaper från ett företag. Att engagera sig i föreningsgemenskaper är sannolikt ett mindre lockande alternativ, men självfallet bör båda möjligheter hållas öppna för kommande beslut kring dessa frågor.
Likartade villkor för boende och fastighetsägare Energigemenskaper är ett intressant koncept, där en grupp lägenheter eller byggnader tillsammans skall ges samma villkor som en större fastighet. Det betyder praktiskt att de till exempel kan samverka för att styra den gemensamma elanvändningen, så att den tillsammans blir jämnare fördelad. Därmed kan effektavgifter till elnätsbolaget minskas.
Samtidigt betyder det att solproducerad el från taket på en byggnad skall betraktas som egenanvänd, även om den används i en annan byggnad. Det innebär att energigemenskaper skall slippa energiskatt och likställas med en motsvarande större fastighet.
Artikeln fortsätter nedan!
Rekommenderade partners
Fortsättning av artikel
Fokus på nyttorna De främsta nyttorna med energigemenskaper är dels mer förnybar energi för mer klimatnytta, dels en smartare effektstyrning för effektivare användning av elnätsresursen, och slutligen medborgarnyttan för att öka medborgarnas inflytande energi- och effektanvändningen.
Ekonomisk förening för energigemenskap En energigemenskap kan t ex vara en grupp elkunder som genom ett avtal kommer överens om att dela på elnätskostnader och energiskatt. Avtalet kan hanteras av ett företag, som också kan vara en samlande aktör – t ex en aggregator – och erbjuda gemenskapens flexibilitetsresurser till Svenska Kraftnät. Om energigemenskapen gör investeringar i ett gemensamt energilager eller en större solcellsanläggning finns också behov att bilda en ekonomisk förening, något som dock kräver en del administrativt arbete. Energimarknadsinspektionens förslag är att energigemenskaper i Sverige skall organiseras som ekonomiska föreningar, men det kräver också en del administration.
Reformbehov för energiskatten Dagens regler för beskattning av energi innebär att det utgår energiskatt på köpt el, och skattereduktion på såld el (för villaägare upp till 18 000 kWh / år). Det innebär helt skilda förutsättningar för solceller och energilager mellan olika aktörer. För att energigemenskaper skall ge avsedd nytta måste dagens regelverk genomgå en ordentlig översyn. Frågan är också om det kan anses skäligt att effektgränsen för energiskattebefrielse på 500 kW – för egenanvändning av producerad solel skall finnas kvar överhuvudtaget. Inom övriga EU finns ingen sådan gräns, med undantag för Finland.
En nätavgift för hela energigemenskapen En idé för elnätsavgifter är att alla medlemmar i en energigemenskap skall kunna dela på elnätsavgifter från ett elabonnemang. Idag kan elnätsbolagen utforma energi- och effekttaxor som de behagar. Om det vore möjligt att inom dagens lagstiftning skapa en enhetlig taxa för ett elabonnemang per energigemenskap, men fortsatt med en elmätare per elabonnemang, så vore det förstås en intressant väg att gå.
Energigemenskapers storlek För största möjliga nytta i elnätet kan en naturlig och geografiskt betingad indelning av energigemenskaper vara att alla dess medlemmar skall vara anslutna till en och samma transformatorstation. Dock kan det också utgöra ett hinder, t ex för bostads- och fastighetsbolag med större geografisk spridning på sina byggnader och fastigheter. Därför är det mycket möjligt att en bättre indelning kan vara per stadsdel eller per kommun.
Lokalt avgränsade energigemenskaper Att under en och samma lågspänningstransformator fritt kunna bilda energigemenskaper vore en bra början. När erfarenheter vunnits kan det utredas vidare om elnätsbolagen efter egna regler skall kunna tillåta andra sammansättningar för energigemenskaper.
Våra rekommendationer På sidan Sol- och EnergiGuiden rekommenderar vi företag och leverantörer som vi anser har kapacitet och kvalitet att bidra till lönsamma solceller, batterilager, elbilsladdning, värmepumpar och andra innovativa och hållbara energisystem till företag och fastighetsbolag. De uppfyller enligt vår bedömning följande kriterier:
Ta del av våra rekommenderade leverantörer här ▸
Kontakta oss för mer information ▾
B L I A K T I V D E L T A G A R E I P I L O T P R O J E K T E T !
Batterier är en viktig komponent i utvecklingen av morgondagens energieffektiva och självförsörjande fastigheter. Vi hjälper fastighetsägare att investera i en första batterilösning inom ramen för pilotprojektet, beskrivet i erbjudandet ovan.
Ta del av aktuell kunskap, samlade erfarenheter och lönsamma framgångsfaktorer, både från oss på SolarVolt och andra deltagande fastighetsägare i pilotprojektet, via schemalagda Teams-möten. Syftet är att förmedla ny kunskap, samla in och dela varandras erfarenheter och insikter – utan att behöva göra om andras misstag!
Pilotprojektet skapar förutsättningar för att ni som fastighetsägare i framtiden skall lyckas med fler och lönsammare batteriprojekt i övriga fastighetsbeståndet, där batterier i samspel med solceller och laddinfrastruktur utgör de centrala elementen i framtidens smarta fastigheter.
Läs mer om förutsättningarna att deltaga i
Sol- & EnergiGruppens pilotprojekt!
▾
Vi på SolarVolt har våra lokaler i ett modernt kontorshotell – WeSpace – med all tänkbar service, support och teknik.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev
för ny kunskap, nyheter och artiklar
inom batterier och hållbara energisystem
SolarVolt erbjuder pilotprojekt till fastighetsägare, med intresse att investera i en första batterilösning, anpassad för levererans av flextjänster till Svenska Kraftnät, med uppgift att stabilisera elnätet och generera flexintäkter till fastighetsägaren.
XVårt nyhetsbrev
XSolarVolt erbjuder pilotprojekt till fastighetsägare, med intresse att investera i en första batterilösning, anpassad för levererans av flextjänster till Svenska Kraftnät, med uppgift att stabilisera elnätet och generera flexintäkter till fastighetsägaren.
X