Batterier är en viktig komponent för utvecklingen
av morgondagens fastigheter. Vi hjälper fastighetsägare
med investering i en första batterilösning, där delade
erfarenheter och insikter med andra fastighetsägare
ger lönsam kunskap för framtida batteriprojekt.
Läs mer om pilotprojektet nedan!
Artikel
Bild: Batterier i fastigheter har de senaste åren nära 30 % avkastning till fastighetsägare.
Balanstjänster, flextjänster och stödtjänster — lönsamt för fastighetsägare med batterier
Uppdaterad 5 augusti 2024 | Skapad 24 juli 2024
© Artikel skriven av Ulf Wengeler
Ämne: Balansmarknaden | Kunskapslyft | Augusti 2024
Under de senaste åren har allt fler fastighetsägare intresserat sig för att investera i batterilager. Den främsta anledningen är att kunna stötta fastighetselen med extra kraft – dels genom att kapa effekttoppar i verksamheten, dels för att lagra billig solproducerad el från egna solceller på fastighetens tak för senare användning när solen inte lyser eller när nätelen är dyrare.
Sedan ett par år har intresset ökat för ytterligare en nytta som batterier kan bidra med – att stötta elnätet med extra effekt. Anledningen är det enorma behovet av balanskraft i spåren av allt större andel sol- och vindkraft i elsystemet. Ersättningen som Svenska Kraftnät betalar ut till bl a batteriägare som stöttar elnätet har de senaste åren inneburit en avkastning på ca 30 % på batteriinvesteringen. Läs mer om vårt pilotprojekt och hur vi hjälper fastighetsägare med investering i batterilager.
Mer solenergi och vindkraft ökar behovet av flexibel elanvändning I takt med att elsystemet blir mer väderberoende och volatilt ökar behovet av olika balanserande tjänster som stödjer och stabiliserar elnätet, i syfte att hålla nätfrekvensen på exakt 50 Hz. Redan små avvikelser på tiondelar av nätfrekvensen vållar problem, som måste balanseras med hjälp av olika flexibla resurser, t ex batterier.
Är det skillnad mellan stödtjänster, balanstjänster och flextjänster? Det enkla svaret är nej! För att reda ut begreppen – balanstjänster handlar om tjänster som Svenska Kraftnät erbjuder till flexmarknaden (som även kallas kapacitetsmarknaden) för handel med effekt (kW) för att balansera elnätet, medan flextjänster är ett uttryck för flexibel anpassning av elanvändningen (både kW och kWh) i förhållande till elproduktionen. Stödtjänster innebär att hjälpa Svenska Kraftnät att stödja elnätet med rätt mängd el i varje givet ögonblick, med hänsyn till rådande obalans mellan elproduktion och elanvändning. Vid exakt 50,0 Hz råder balans och följaktligen finns inget behov att stödja elnätet.
Flextjänster bidrar till flexibel elanvändning För batteriägare betyder begreppen i princip samma sak, d v s att stötta och leverera den energimängd och framförallt den effekt som Svenska Kraftnät avropar när det råder effektbrist i elnätet. Ett bra och sammanfattande begrepp är flextjänster, eftersom batterier både bidrar till flexibel elanvändning och samtidigt kan stödja och balansera elnätet.
Behovet av flextjänster ökar De senaste åren har allt fler energibolag och andra aktörer tecknat avtal med Svenska Kraftnät för att kvalificera sina resurser för leverans av flextjänster, eftersom marknaden för flextjänster har vuxit dramatiskt sedan år 2020 – från ca 1 miljard kronor till drygt 8 miljarder kronor år 2023.
Aktuella flextjänster för batterier Det finns fyra flextjänster hos Svenska Kraftnät som är intressanta för batteriägare – frekvenshållningsreserverna FCR D upp, FCR D ned, den snabba reserven FFR, samt frekvensåterställningsreserven aFRR. Antalet timmar med låg rotationsenergi från vatten- och kärnkraften tenderar att bli fler, vilket ökar behovet av FFR. Det finns ett stort behov att säkerställa tillräcklig förmåga för nedreglering av elproduktionen. Det ökar behovet att säkerställa tillräcklig förmåga till nedreglering genom FCR-D ned i hela Sverige. I södra Sverige är behovet för snabb uppreglering vid effektbrist stort, vilket gör FCR-D upp särskilt intressant. När det gäller aFRR behöver mer volymer säkerställas i förväg och i rätt elområde för att tillfredsställa det ökade behovet.
Artikeln fortsätter nedan!
Rekommenderade partners
Fortsättning av artikel
Batteriers förmåga till snabb leverans Batterier har den inbyggda förmågan att fungera som reservresurs och kunna leverera effekt snabbt. De är också väldigt exakta vid reglering av energimängder och effekt. Dessa egenskaper är särskilt efterfrågade när en allt större andel av vår svenska elmix består av förnybara energislag – t ex solenergi och vindkraft – eftersom de endast levererar el när vädret tillåter. Om vinden slutar blåsa eller solen går i moln krävs det aktivering av andra energislag som kan ta över och fortsätta leverera el. Denna överbryggning mellan två energislag tar oftast några minuter, men gapet måste fyllas med reserver för att undvika strömavbrott. Den snabbaste reserven just nu är batterier, som efter avrop kan leverera effekt på mindre än en sekund. Vid jämförelse behöver vattenkraften flera minuter för att öka eller minska leveransen av el.
Förändringar på flexmarknaden Marknaden för flextjänster kallas flexmarknaden, där även begreppen stödtjänstmarknad och kapacitetsmarknad ibland förekommer. Dessa är marknadsplatser som bl a Svenska Kraftnät erbjuder till förkvalificerade flexleverantörer, som kan lämna bud för bl a batterikapaciteter i rollen som leverantör av flextjänster. Eftersom minsta budstorlek oftast överstiger kapaciteten 100 kW krävs en flexleverantör som kan samla in och aggregera flera mindre batteriresurser till en större virtuell batterikapacitet för budning på flexmarknaden.
Marginalprissättning även på flexmarknaden Batteriägaren får ersättning utifrån batteriets tillgänglighet, vilket i praktiken innebär att ersättning utbetalas, oavsett om batteriets reserver aktiveras för leverans av effekt eller inte. Nivån på ersättningen baseras utifrån det bud flexleverantören lagt vid varje givet tillfälle. Under 2024 och åren framåt kommer Svenska Kraftnät att övergå till marginalprissättning, d v s där alla får betalt utifrån det högsta budet som krävs för att täcka behovet av effekt (kW) i elnätet. Det är samma metod som används på den nordiska elbörsen Nord Pool, där spotpriserna för elen (kWh) bestäms, som sedan energibolagen säljer vidare till alla anslutna elanvändare – från enskilda hushåll till stora industrier.
Våra rekommendationer På sidan Sol- och EnergiGuiden rekommenderar vi företag och leverantörer som vi anser har kapacitet och kvalitet att bidra till lönsamma solceller, batterilager, elbilsladdning, värmepumpar och andra innovativa och hållbara energisystem till företag och fastighetsbolag. De uppfyller enligt vår bedömning följande kriterier:
Ta del av våra rekommenderade leverantörer här ▸
Kontakta oss för mer information ▾
B L I A K T I V D E L T A G A R E I P I L O T P R O J E K T E T !
Batterier är en viktig komponent i utvecklingen av morgondagens energieffektiva och självförsörjande fastigheter. Vi hjälper fastighetsägare att investera i en första batterilösning inom ramen för pilotprojektet, beskrivet i erbjudandet ovan.
Ta del av aktuell kunskap, samlade erfarenheter och lönsamma framgångsfaktorer, både från oss på SolarVolt och andra deltagande fastighetsägare i pilotprojektet, via schemalagda Teams-möten. Syftet är att förmedla ny kunskap, samla in och dela varandras erfarenheter och insikter – utan att behöva göra om andras misstag!
Pilotprojektet skapar förutsättningar för att ni som fastighetsägare i framtiden skall lyckas med fler och lönsammare batteriprojekt i övriga fastighetsbeståndet, där batterier i samspel med solceller och laddinfrastruktur utgör de centrala elementen i framtidens smarta fastigheter.
Läs mer om förutsättningarna att deltaga i
Sol- & EnergiGruppens pilotprojekt!
▾
Vi på SolarVolt har våra lokaler i ett modernt kontorshotell – WeSpace – med all tänkbar service, support och teknik.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev
för ny kunskap, nyheter och artiklar
inom batterier och hållbara energisystem
SolarVolt erbjuder pilotprojekt till fastighetsägare, med intresse att investera i en första batterilösning, anpassad för levererans av flextjänster till Svenska Kraftnät, med uppgift att stabilisera elnätet och generera flexintäkter till fastighetsägaren.
XVårt nyhetsbrev
XSolarVolt erbjuder pilotprojekt till fastighetsägare, med intresse att investera i en första batterilösning, anpassad för levererans av flextjänster till Svenska Kraftnät, med uppgift att stabilisera elnätet och generera flexintäkter till fastighetsägaren.
X