Batterier är en viktig komponent för utvecklingen
av morgondagens fastigheter. Vi hjälper fastighetsägare
med investering i en första batterilösning, där delade
erfarenheter och insikter med andra fastighetsägare
ger lönsam kunskap för framtida batteriprojekt.
Läs mer om pilotprojektet nedan!
Artikel
Bild: Elmarknaden utvecklas till högre och mer volatila elpriser i framtiden.
Både högre och lägre elpriser i framtiden
Uppdaterad 7 augusti 2024 | Skapad 18 juli 2022
© Artikel skriven av Ulf Wengeler
Ämne: Framtidens energisystem | Våra analyser 2024 | Elpriser / Elnätskostnader
Elprisets utveckling har alltid varit föränderligt – både på kort och lång sikt – men under hela 2010-talet översteg det genomsnittliga månadspriset aldrig 65 öre per kilowattimme. Under år 2020 upplevde vi det lägsta elpriset någonsin, med 9,3 öre/kWh i juli månad och 22,1 öre/kWh som ett genomsnitt för hela år 2020. Under år 2021 steg elpriset kraftigt och landade på 67 öre/kWh som en snitt för hela året.
Från årtionden av billig el till allt dyrare el De kraftiga ökningarna av elpriset började ta fart hösten 2021. Efter elkrisen år 2022 – när det genomsnittliga systempriset för en månad varierade mellan 81 öre / kWh i oktober till 244 öre / kWh i december, med högsta timpriset 752 öre / kWh den 30 augusti – kommer framtiden att erbjuda både högre och lägre elpriser.
Den varierade och kraftiga prisutvecklingen för el beror bland annat på de höga gaspriserna i Europa, där gasen används både för uppvärmning och för elproduktion. Därutöver finns betydande begränsningar i överföringen av el från norra till södra Sverige. Överföringsbristen har blivit mer påtaglig i södra Sverige efter nedstängningen av kärnkraftsreaktorerna Ringhals 1 och 2, samtidigt som det skett en massiv utbyggnad av vindkraftparker i norra Sverige.
Stabila energislag byts mot variabla energislag Den stabila planerbara elkraften från kärnkraftreaktorerna vid Ringhals har ersatts av oplanerbar och väderberoende el från vindkraften, som bara producerar el när det blåser, varav huvuddelen levereras från vindkraftverken i norra Sverige. Vattenkraften har förstås fortfarande en stor roll att spela för en stabil elproduktion, men används också som balanskraft för att stabilisera elnätet i takt med skillnader i elanvändningen mellan högst- och låglasttimmar.
Ökad harmonisering av elmarknaden med Europa En annan faktor som tillkommit är att överföringskapaciteten för el mellan Norden och den europeiska kontinenten ökat kraftigt de senaste åren. Fördelen är att Sverige kan exportera mycket vindproducerad el när det blåser mycket och under låglasttimmar, d v s när vi själva inte använder så mycket el. Nackdelen är att vi under höglasttimmar, d v s under timmar när Sverige har en hög elanvändning, kan behöva importera el från kontinenten, där mycket av elen produceras med kol och gas. Denna fossilt producerade el är betydligt dyrare än vår egenproducerade el. Behovet av importerad el blir dessutom större när det inte blåser, vilket får elpriset att stiga ytterligare.
Elpriser kommer att variera mer och oftare Den pågående omställningen till ett elsystem, med sikte på 100 procent fossilfri förnybar elproduktion kommer att innehålla en stor mängd el från oplanerbar produktion. Före år 2020 har höga elpriser sammanfallit med en hög elanvändning. I framtiden tillkommer alltmer oplanerbar och variabel elproduktion, dels från vindkraften, men även i allt högre utsträckning från den kraftigt expanderande marknaden för solenergi och stora solcellsparker. Det innebär att elpriset i större utsträckning kommer att beror på vädrets makter – när det blåser eller solen skiner blir elen billig, medan kalla vinterdagar med stiltje och få soltimmar blir elen dyr.
Ökade differenser i elpriser mellan dag och natt Höga elpriser kan därmed kopplas till både hög elanvändning och en låg elproduktion, medan låga elpriser uppträder när elanvändningen är låg, samtidigt som elproduktionen från t ex vindkraften är hög vid blåsig väderlek. Det ger upphov till en mycket svängig och variabel elproduktion, vilket i sin tur skapar en ökad utmaning för elbalansen. Följden blir höga elpristoppar under vissa dagar och djupa elprisdalar andra dagar, oavsett årstid. Andelen vindkraft i vår elmix passerar snart 25 %, vilket innebär risk för negativa elpriser när vi har blåsigt väder över hela Sverige. Ett realistisk scenario för framtiden är att både sol- och vindkraften kan behöva regleras och ingå som balanstjänster för att stabilisera elnätet och minska svängningar i elpriset.
Artikeln fortsätter nedan!
Rekommenderade partners
Fortsättning av artikel
Större skillnader i elpriser mellan norra och södra Sverige Elpriserna i norra Sverige förväntas bli lägre än i södra Sverige, som beror på de begränsningar som finns i elnäten som skall överföra elen från norra till södra Sverige. Svenska Kraftnät, som ansvarar för stamnätet i Sverige, har antagit en plan för renovering och utbyggnad av 550 mil stamnät under en 10-årsperiod, till en kostnad av 70 – 100 miljarder kronor.
Långa ledtider för bl a planläggning, miljöprövningar, markägarfrågor och slutlig byggnation innebär att resultaten i form av ökad överföringskapacitet dröjer en bra bit in på 2030-talet. Slutligen kommer dessa kostnader att landa på fakturan för alla elanvändare, t ex genom höjda nätavgifter och ökade effekttariffer från elnätbolagen.
Anpassning till en ny elmarknad I framtiden förutses höga elpriser uppträda vid fler tidpunkter och ha fler orsaker än idag. Därför behöver elanvändare i större utsträckning anpassa sig till en kraftigt volatil och svängig elmarknad, med överlag högre elkostnader och stora prisskillnader mellan olika årstider, dagar och tider på dygnet. Större prisvariationer innebär att elkostnader kan bli högre för de som inte kan eller vill anpassa sig till elmarknadens nya förutsättningar.
Ökade möjligheter att påverka elkostnader Sammantaget innebär nuvarande situation en betydligt mer variabel elmarknad, där elpriserna skjuter i höjden under dagtid, medan elen nattetid kommer att kosta betydligt mindre i förhållande till dagspriset för elen. För de elanvändare som är beredda att anta utmaningen kan innovationer och nya affärsmodeller ge ökade möjligheter att påverka elrelaterade kostnader.
Även gällande effektrelaterade kostnader skapas möjligheter att spara pengar. EI – Elmarknadsinspektionen – har beslutat att Sveriges samtliga elnätsbolag skall ha infört effekttariffer senast 1 januari 2027, vilket innebär att alla elabonnenter – från villaägaren till stora industriföretag – får betala för höga effektuttag. Syftet med effekttariffer för att skapa incitament för lägre och mer utjämnade effektkurvor.
Nya former av elavtal Idag erbjuds – förutom rörligt och fast elpris – även timpris för elen, där lägre nattariffer för elen till exempel kan utnyttjas för laddning av elbilar. Däremot blir elanvändningen dyrare under dagtid, vilket innebär risk för höga elräkningar om en huvuddel av elanvändningen inte förläggs till dygnets billigaste timmar. För större elanvändare erbjuder vissa elhandelsbolag så kallad portföljförvaltning av elavtal, vilket i korthet innebär att mer el köps in när elpriset är lågt, och mindre el när elpriset är högt, ofta med en framförhållning på 12 - 36 månader. Det ger ett lägre och mer balanserat elpris, som fortfarande följer det rörliga elpriset, men med betydligt mindre toppar och dalar.
Även vi på SolarVolt erbjuder portföljförvaltning av elavtal – Förvaltat Solelvatal – med följande fördelar:
Vår förvaltade solelportfölj gav under ettårsperioden juli 2021 till juni 2022 en förtjänst på i snitt 23,42 öre / kWh i jämförelse med rörligt elpris.
Våra rekommendationer På sidan Sol- och EnergiGuiden rekommenderar vi företag och leverantörer som vi anser har kapacitet och kvalitet att bidra till lönsamma solceller, batterilager, elbilsladdning, värmepumpar och andra innovativa och hållbara energisystem till företag och fastighetsbolag. De uppfyller enligt vår bedömning följande kriterier:
Ta del av våra rekommenderade leverantörer här ▸
Kontakta oss för mer information ▾
B L I A K T I V D E L T A G A R E I P I L O T P R O J E K T E T !
Batterier är en viktig komponent i utvecklingen av morgondagens energieffektiva och självförsörjande fastigheter. Vi hjälper fastighetsägare att investera i en första batterilösning inom ramen för pilotprojektet, beskrivet i erbjudandet ovan.
Ta del av aktuell kunskap, samlade erfarenheter och lönsamma framgångsfaktorer, både från oss på SolarVolt och andra deltagande fastighetsägare i pilotprojektet, via schemalagda Teams-möten. Syftet är att förmedla ny kunskap, samla in och dela varandras erfarenheter och insikter – utan att behöva göra om andras misstag!
Pilotprojektet skapar förutsättningar för att ni som fastighetsägare i framtiden skall lyckas med fler och lönsammare batteriprojekt i övriga fastighetsbeståndet, där batterier i samspel med solceller och laddinfrastruktur utgör de centrala elementen i framtidens smarta fastigheter.
Läs mer om förutsättningarna att deltaga i
Sol- & EnergiGruppens pilotprojekt!
▾
Vi på SolarVolt har våra lokaler i ett modernt kontorshotell – WeSpace – med all tänkbar service, support och teknik.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev
för ny kunskap, nyheter och artiklar
inom batterier och hållbara energisystem
SolarVolt erbjuder pilotprojekt till fastighetsägare, med intresse att investera i en första batterilösning, anpassad för levererans av flextjänster till Svenska Kraftnät, med uppgift att stabilisera elnätet och generera flexintäkter till fastighetsägaren.
XVårt nyhetsbrev
XSolarVolt erbjuder pilotprojekt till fastighetsägare, med intresse att investera i en första batterilösning, anpassad för levererans av flextjänster till Svenska Kraftnät, med uppgift att stabilisera elnätet och generera flexintäkter till fastighetsägaren.
X